Audi Amager

Audis topchef taler om kunstig intelligens på FN-konference

Audis topchef Rupert Stadler talte på FN-konferencen ”AI for Good Global Summit” i Genève i juni om håndteringen af kunstig intelligens som en hjælp til menneskeheden. I sin keynote ved åbningen af konferencen anførte han, at automatiseret bilkørsel giver mulighed for at forbedre livet betydeligt. Han advarer dog om overdrevne forventninger: ”I situationer, hvor en ulykke er uundgåelig, forventer vi mennesker, at den autonome bil tager en beslutning. Men en dilemmasituation kan hverken elimineres af et menneske eller af en maskine.” Ud over de juridiske spørgsmål skal der derfor også diskuteres etiske spørgsmål vedr. håndteringen af den nye teknologi. Denne diskussion inviterer Stadler nu til med initiativet beyond, der beskæftiger sig med etiske og juridiske spørgsmål omkring autonom kørsel samt med fremtidens arbejdsunivers.

Ved det første ”AI for Good Global Summit” i Genève udtalte AUDI AG’s administrerende direktør følgende til eksperterne fra FN: ”Vi har brug for en samfundsmæssig diskurs, som betragter de enorme potentialer ved piloteret og autonom kørsel i relation til de etiske og juridiske spørgsmål.” Kunstig intelligens anses af eksperter fra videnskab og industri som en helt central teknologi, når det gælder piloteret og autonom kørsel. Den understøtter bilen med at iagttage og fortolke omgivelserne og aflede beslutninger herudfra. Men hvem bærer ansvaret i tilfælde af eventuelle ulykker, og hvordan skal en autonomt kørende bil opføre sig i en farlig situation, som ikke kan undgås. Rupert Stadler: ”Vi tager offentlighedens betænkeligheder alvorligt og prøver at løse de dermed forbundne udfordringer.”

Netværket beyond
Gennem 2 år har bilkoncernen til det formål opbygget det interdisciplinære netværk beyond med internationalt anerkendte eksperter i kunstig intelligens fra videnskab og erhvervsliv. Der er fokus på de samfundsmæssige virkninger fra kunstig intelligens i biler og i arbejdsuniverset. Ved de første arrangementer var der deltagelse af filosoffer, psykologer, juridiske eksperter, computervidenskabsfolk og iværksættere.

Ved en workshop omkring etiske og juridiske spørgsmål i forbindelse med autonom kørsel mødtes eksperter fra Audi blandt andet med Iyad Rahwan og Kate Darling fra MIT Media Lab, med Luciano Floridi fra University of Oxford og med Bryant Walker Smith fra University of South Carolina. Med præsentationen af initiativet ved ”AI for Good Global Summit” inviterer beyond-initiativet nu også offentligheden med i diskussionen. ”Bilindustrien kan ikke afklare de etiske og juridiske spørgsmål ved piloteret og autonom kørsel alene”, siger Stadler: ”Videnskab, erhvervsliv, politik og samfund skal arbejde sammen.” Som næste skridt vil initiativet derfor tilknytte flere fortalere og fremme forskningssamarbejde.

Det andet fokusområde for beyond-initiativet er arbejdsuniversets fremtid i tidsalderen med kunstig intelligens. ”VI har brug for en differentieret forståelse for, hvordan kunstig intelligens ændrer vores arbejdsunivers”, siger Rupert Stadler. Det handler om arbejdsmarkedets grundlæggende mekanismer, og det handler om konkrete projekter i virksomheder. ”Vores målsætning er en perfekt samhørighed mellem menneske og maskine”, understreger Rupert Stadler. Ideen med en modulopbygget montage uden samlebånd er ét eksempel på, hvordan dette samspil kan se ud på en såkaldt smart factory.

”Som udgangspunkt skal vi sikre os, at kunstig intelligens anvendes, så den gavner samfundet”, siger Stadler. ”Hvordan kunstig intelligens ændrer vores liv, afhænger af os alle og af den måde, hvorpå vi udnytter potentialet ved de nye teknologier.

Arrangøren af FN-topmødet i Genève er agenturet International Telecommunication Union (ITU), som har ansvaret for informations- og kommunikationsteknologierne hos FN, samt XPRIZE Foundation, som er grundlagt af Peter Diamandis. Ved det 3-dages topmøde mødes internationale eksperter for første gang for at diskutere potentialet ved kunstig intelligens, når det gælder løsninger på globale udfordringer.

Talemanuskriptet er tilgængeligt på Audi MediaCenter
Se talen på Audi MediaCenter: